Goedkope vakantie Menorca
Vakantie op Menorca is een vakantie om nooit te vergeten! Menorca ligt in de Middellandse Zee en is het meest oostelijke puntje van Spanje. Het eiland is onderdeel van de eilandengroep de Balearen, waartoe o.a. ook Ibiza en Mallorca behoren. Een groot deel van het eiland is bebost en je vindt er veel verschillende planten, waarvan 25 soorten die alleen op Menorca groeien. Het eiland is door de mooie natuur en de diersoorten die er leven uitgeroepen tot reservaat. Je vindt er zeldzame vogels en zelfs waterschildpadden!
De noord- en zuidkust zijn heel verschillend van karakter. De noordkust kenmerkt zich door zijn 'fjorden', bizarre rotsformaties en onregelmatige kustlijn. Aan de zuidzijde vind je een regelmatige kust met kleine baaien, beboste dalen (barrancs) en veel stranden. Het hoogste punt van het eiland is de 357 meter hoge Monte Toro.
Menorca: een klein eiland vol grootse ervaringen
Op het veelzijdige Spaanse eiland Menorca zal je een vakantie beleven die je niet snel zult vergeten. Je kunt er urenlang met je voeten in het witte zand zitten en uitkijken over de heldere, turquoise zee. De volgende dag kun je 3000 jaar oude ruïnes ontdekken, of een stevige wandeling maken langs de rotsachtige kust en ’s avonds tot rust komen met tapas en een wijntje op een schilderachtig dorpsplein.
Een eiland in de Balearen
Menorca ligt ten oosten van het vasteland van Spanje. Het is het kleinste bewoonde eiland van de eilandengroep de Balearen, waartoe ook Ibiza en Mallorca behoren. Menorca heeft een minder toeristisch karakter dan deze buureilanden. In 1993 is het eiland door UNESCO uitgeroepen tot een biosfeergebied. Dit houdt in dat er veel aandacht is voor het behoud van de natuur en van cultureel erfgoed. Menorca heeft ongeveer 95.000 inwoners. Men spreekt er een vorm van Catalaans.
Het weer op Menorca
Menorca heeft een warm en droog klimaat. In juli en augustus is de gemiddelde dagtemperatuur 29°C, wat de echte strandliefhebber als muziek in de oren zal klinken. Je kunt er echter ook voor kiezen om actief te gaan wandelen of fietsen in mei, bij temperaturen rond de 22°C. In juni, juli en augustus regent het maar ongeveer één dag per maand.
In de maanden juni, september en oktober ligt de temperatuur tussen de 21 en 26 graden.
De steden van Menorca
De hoofdstad van Menorca ligt aan de oostkust van het eiland. Deze stad heet Maó volgens de Catalaanse spelling. Je zult de naam ook tegenkomen in zijn Spaanse vorm: Mahón. Maó is pas in de achttiende eeuw tot hoofdstad benoemd, toen Menorca in handen was van Groot-Brittannië. De Britse invloed is duidelijk te zien in de architectuur van de stad. De oorspronkelijke hoofdstad van Menorca, Ciutadella de Menorca, ligt in het uiterste westen van het eiland. De huizen van Ciutadella zijn in een mediterrane stijl gebouwd. Maó en Ciutadella hebben allebei minder dan 30.000 inwoners. In deze steden zijn veel van de historische bezienswaardigheden van Menorca te vinden.
Bezienswaardigheden in Maó
De Santa María, een neoclassicistische kerk, is gezichtsbepalend voor Maó. Dit imposante gebouw met zijn slanke klokkentoren is halverwege de achttiende eeuw gebouwd als vervanging van een middeleeuwse gotische kerk. Het kerkorgel van de Santa María, dat aan het begin van de negentiende eeuw is gebouwd, staat bekend om zijn mooie klank. Van mei tot oktober is iedere ochtend een orgelconcert te beluisteren. Een klein eindje ten westen van de Santa María staat een klooster uit de zeventiende eeuw waarin het Museo de Menorca is gehuisvest. In dit museum kun je meer leren over de geschiedenis van het eiland.
Bezienswaardigheden in Ciutadella
De kathedraal van Ciutadella is een gebouw in de Catalaans gotische stijl uit de veertiende eeuw. De kathedraal is gebouwd op de locatie van een moskee uit de Moorse periode, waarvan de minaret nog in gebruik is als klokkentoren. In de buurt van de kathedraal staan verschillende weelderige paleizen uit de negentiende eeuw. Het Salort paleis is als enige open voor bezoekers. In de zalen van dit paleis kun je plafondschilderingen en wandtapijten bewonderen.
Eten en drinken
Op Menorca zijn talloze cafeetjes en restaurants te bezoeken waar je de lokale keuken kan proeven. In veel lokale gerechten spelen vis en schaaldieren een belangrijke rol. Enkele van de specialiteiten van Menorca zijn de sterk smakende kaas en de lokale wijnen. Wie van wijn houdt mag zeker de kans niet laten gaan om een wijngaard te bezoeken voor een rondleiding en een wijnproeverij. Door de Britse invloed op het eiland is gin een andere specialiteit van Menorca geworden. De Xoriguer distilleerderij staat in de buurt van de haven van Maó en is open voor bezoekers.
Een dagje lekker winkelen
Als je uit winkelen wilt gaan in Maó is de Carrer Nou een echte aanrader. In deze autovrije straat staan veel karaktervolle winkeltjes waar je lokale producten kunt kopen. In talloze winkeltjes over het eiland kan je Avarca sandalen kopen. Deze sandalen, die oorspronkelijk door de boeren van Menorca werden gedragen, staan nu bekend als hét schoeisel van het eiland.
De paarden van Menorca
Menorca heeft veel tradities die met paarden te maken hebben. Het eiland heeft zijn eigen ras zwarte paarden. In Maó en Ciutadella worden regelmatig paardenraces gehouden waarbij menners snelle, tweewielige wagens besturen. Paarden spelen ook een belangrijke rol bij verschillende heiligenfeesten die op het eiland worden gevierd. Ciutadella staat op 23 en 24 juni in het teken van het feest van Sant Joan. Tijdens deze dagen kun je in de afgeladen straten van de stad spektakels bewonderen zoals paardenraces en paarden die ‘dansen’ door op hun achterbenen te lopen. Voor de feestelijkheden worden de dieren prachtig uitgedost.
Allerlei soorten stranden
De kans is groot dat je tijdens je vakantie naar Menorca tenminste één relaxte zomerdag op het strand wil doorbrengen. Een groot deel van de kust van het eiland bestaat uit stranden, maar het ene strand is het andere niet. Langs de zuidkust vind je veel brede, open stranden met wit zand. Het eiland telt ook bijna 200 cala’s, dit zijn stranden die beschut in een baai liggen. In de buurt van Ciutadella liggen meerdere populaire cala’s, waaronder Cala Galdana. De Cala Galdana is bijna volledig omsloten door witte kliffen begroeid met naaldbossen. De zee is hier kalm, ondiep en warm, wat de locatie bijzonder geschikt maakt voor gezinnen met kinderen.
Weet wat je kan verwachten bij je strandbezoek
De Cala Galdana is een van de stranden die van alle gemakken zijn voorzien, zodat je er zorgeloos van je stranddag kunt genieten. Veel stranden op Menorca zijn echter niet op het toerisme ingesteld. Dit betekent dat je je goed moet voorbereiden voor een dag op het strand. Het kan zijn dat het nodig is om je eigen proviand mee te nemen. Als de autoweg niet helemaal tot aan het strand loopt, dan zal je een eindje moeten lopen met je spullen. Wie dit alles geen probleem vindt, zal beloond worden met een strand dat nog prachtig in zijn natuurlijk staat verkeert.
Uitgaan op Menorca
Het uitgaansleven van Menorca is niet zo wild als bijvoorbeeld dat van Ibiza, maar dit betekent zeker niet dat er geen gezellige cafeetjes op het eiland zijn. Een avond in de Cova d’en Xoroi is een unieke ervaring. Deze bar is gebouwd in grotten in een klifwand langs de zuidkust van Menorca. De grotten geven toegang tot verschillende terrassen in de richting van de zee. Vanaf deze terrassen kun je genieten van de zonsondergang terwijl je luistert naar een band of DJ met een cocktail in je hand.
Prehistorische ruïnes
Op Menorca zijn veel overblijfselen te vinden uit de bronstijd. De meeste ruïnes dateren van rond 1000 voor Christus. Het meest iconische monument uit deze periode is het Naveta des Tudons, in de buurt van Ciutadella. Dit is een stenen grafmonument waar meer dan 100 graven zijn ontdekt. Archeologen hebben in deze graven vele grafgiften gevonden, zoals sieraden en aardewerk. Het is niet mogelijk voor toeristen om de binnenkant van het Naveta des Tudons te bezichtigen.
Torre d’en Galmes, een prehistorisch dorp
Een andere indrukwekkende ruïne uit de bronstijd is de Torre d’en Galmés, in het zuidoosten van het eiland. Hier vind je overblijfselen van een heel dorp. Op het hoogste punt van de nederzetting staan talaiotten: ronde torens die waarschijnlijk een functie hadden in de verdediging. Lager op de heuvels strekken zich de ruïnes van de woonhuizen uit, waarvan veel muren nog gedeeltelijk intact zijn. Je kunt hier aardig lang rondlopen, of gewoon op een bankje zitten om je er bewust van te worden dat duizenden jaren geleden mensen over deze paden liepen.
Het landschap van Menorca
Het landschap in het noorden van Menorca heeft een compleet ander karakter dan dat in het zuiden. In het noorden is het landschap ruig en heuvelachtig. Het zuiden vormt een vlak land dat wordt doorkruist door ravijnen die zijn gevormd door rivieren. Het hoogste punt van Menorca is El Toro. Deze 350 meter hoge heuvel ligt centraal op het eiland. Je hebt hier dan ook prachtig uitzicht in alle richtingen. Boven op de heuvel is een klooster gebouwd.
Het platteland
In landbouwgebieden vormt het land van Menorca een lapjesdeken, waar ieder stukje land is omringd door een stenen muurtje. Met witgekalkte huisjes, of huisjes van lichte natuursteen, zijn veel dorpjes op Menorca zeer pittoresk. Menorca’s status als UNESCO-erfgoed bepaalt dat het traditionele karakter van het platteland zoveel mogelijk bewaard moet blijven.
De moerassen van S’Albufera des Grau
Het natuurreservaat S’Albufera des Grau ligt langs de noordoostkust van het eiland. Je vindt hier een moerasachtig land dat een paradijs is voor allerlei vogels. Mensen die niet goed ter been zijn kunnen zich voortbewegen over de paden van het natuurgebied in speciale rolstoelen die geschikt zijn voor ruig terrein. Deze stoelen, die door meerdere mensen worden voortbewogen, zijn hier gratis te leen.
Wandelen langs de kust over het Cami de Cavalls
Er is geen betere manier om de kustlijn van Menorca te leren kennen dan om stap voor stap het kronkelende Cami de Cavalls te volgen. Dit ‘paardenpad’ loopt rondom het hele eiland, met een totale lengte van 185 kilometer. Het is oorspronkelijk aangelegd in de vroege veertiende eeuw voor soldaten die de kust patrouilleerden. Het Cami de Cavalls is goed begaanbaar voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. Wandelaars kunnen een week uittrekken om het pad in zijn volledigheid te lopen, maar kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel van het traject af te leggen.
Actief in en op het water
In de havenplaatsen van Menorca kun je allerlei soorten bootjes huren om de zee rond het eiland te verkennen. Als je in een sportieve bui bent, kun je ook kiezen voor een zeewaardige kajak. De wateren rond Menorca zijn rijk aan dieren en planten die je kunt bewonderen tijdens het snorkelen of duiken. Bij Binibeca, in de buurt van Maó, kun je scheepswrakken zien tijdens het duiken. Fornells, een dorp aan de noordkust, is een hotspot voor windsurfers.
Tips voor het boeken van je vakantie naar Menorca
Het hoogseizoen op Menorca valt in juli en augustus. Als je buiten deze maanden op vakantie kunt gaan, zal je de grootste drukte vermijden. Dit is ook een goede tip voor wie op zoek is naar een goedkope vakantie naar Menorca. Buiten het hoogseizoen kun je namelijk niet alleen fors besparen op de kosten van je verblijf, maar ook op de kosten van een vliegticket.
In de maanden april, mei, juni, september en oktober zijn de vakanties naar Menorca een stuk goedkoper en is het weer er nog aangenaam.
Hoe kom je op Menorca?
De snelste manier om naar Menorca te reizen is per vliegtuig. Een directe vlucht vanuit Nederland neemt minder dan drie uur in beslag. Het vliegveld van Menorca ligt op vijf kilometer van het centrum van Maó. Er is een goede busverbinding tussen het vliegveld en de hoofdstad. Wie met de auto, trein of bus naar Spanje reist, moet een veerboot nemen vanaf Barcelona of Valencia. De kortste overtocht maak je met de boot van de Balearia maatschappij tussen Barcelona en Ciutadella, dit neemt zes uur in beslag.
Vervoer op het eiland
Menorca heeft een behoorlijk robuust netwerk van buslijnen, maar veel buslijnen rijden niet in de winter en lente. Als je tijdens je vakantie graag beschikking wilt hebben over een auto hoef je niet per sé met je eigen auto op reis te gaan; je kunt er ook een huren. In het hoogseizoen is het ten zeerste aan te bevelen om je auto van tevoren te reserveren, omdat anders de kans groot is dat er geen auto’s beschikbaar zijn. Je kunt vaak ook korting krijgen als je je auto ruim van tevoren reserveert.
Praktische tips